Skip to main content

PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG

 

A több napon át Komáromban tartózkodóknak ajánljuk a pannonhalmi kirándulást.

996-ban Géza fejedelem bencés szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. Az István király által jogaiban megerősített monostor feladata a kereszténység terjesztése és az európai kultúra meghonosítása, ápolása lett.

Az apátság későromán-koragótikus bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve, s ezt veszi körül a monostor épülete. A turisták számára látogatható még a Mátyás király korabeli kerengő és a klasszicista könyvtár.

Az itt látható tárgyi emlékeknek és gazdag kulturális örökségnek az adja sajátos szépségét, hogy a szerzetesközösség mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja őket.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesét és környékét 1996 decemberében a Világörökség részévé nyilvánították.

Az apátság vendégek számára látogatható részei: a templom, az altemplom, a kerengő és a könyvtár. Március és november között az apátsági látogatás végén vendégeink egy – külön belépőjeggyel önállóan is látogatható – kiállítást tekinthetnek meg a könyvtárépület földszintjén.

Arborétum

Az apátsági arborétumban 2010-ben rehabilitációs munkálatok folytak, aminek eredményeként a növényállomány egy része megújult. Kellemes sétára, a természetben való megnyugvásra egész nap lehetőséget nyújt.

Gyógynövénykert és Gyógynövényház

Az arborétumban található levendulaültetvény közelében Gyógynövénykert mutatja be a hagyományos kolostorkerti gyógynövénykultúrát. Az idelátogatók megismerkedhetnek a gyógy- és fűszernövényekkel, a Gyógynövényházban megkóstolhatják a gyógytea keverékeket, és a Levendula lepárlóban nyomon követhetik a levendulaolaj készítésének folyamatát.

Apátsági Major Látogatóközpont

A 18. században emelt barokk apátsági major épület a II. világháborút követően a helyi termelőszövetkezet központja lett, majd a rendszerváltás után privatizálták. Az apátság visszavásárolta az ingatlant, és felújította, egy 21. századi igényeket kielégítő kulturális turisztikai látogatóközpont létrehozását célozva. Itt kapott helyet a Főapátság műgyűjteménye, a Középkori kőtár, és a bencés uradalmi gazdálkodást bemutató kiállítás. Itt multimédiás segítséggel ismerkedhetnek meg a látogatók a Főapátság történetével. A Pannónia Szőlőskertje tárlat a szőlészeti és borászati tradíciót tárja elénk egy 422 méteres pincerendszerben. Tavaszi-nyári hónapokban időszakos kiállítás is látogatható.

További információ:

www.bences.hu
www.apatsagitermekek.hu