Skip to main content

Interreg 3A.

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version

CSILLAG ERŐD
Interreg III/A., Huskua/05/01/255.sz.

“AZ ERŐDÖK ÉBREDÉSE" című Magyarország - Szlovákia projekt magyarországi részének bemutatása:

A magyarországi 3 erőd közül a vizesárokkal körülölelt, zártabb Csillag erődnek különleges adottságai révén a többi erődtől részben különböző, intimebb hasznosítását tervezi a Monostori Erőd Kht. A projekt egy olyan kulturális intézmény kialakítását célozza meg, mely - az autentikus műemléki értékeket kiaknázva - az alkotó művészet számára kíván újszerű, vonzó környezetet és korszerű szolgáltatásokat biztosítani.

A támogatott projekt keretében 2005-2007-ben elkészült a Csillag Erőd lőszermentesítése, a lődombok cserje- és bozótírtása, az építmény és a belső zöldterület geodéziai és építészeti felmérése. Ezt követően az építészeti tervpályázat lebonyolításával, -melyre 13 tervező nyújtotta be a pályázatát-, kiválasztásra kerültek azok a tervezők, akik elkészítették az építési engedélyezési-, valamint a tenderterveket. E tervek alapján a környezet- és természetvédelmi hatástanulmányok, valamint a megvalósulási tanulmányok is elkészültek.

A Nemzetközi Művészeti Központ tervei egy olyan művészeti központ kialakítását teszik lehetővé, mely kisebb és nagyobb csoportok számára - szezonális változó mértékben, de egész évben folyamatos - aktív alkotó munka lehetőségét biztosítják. A 45, egész évben működő vendéghelyet a nyári időszakban további 55 fős sátorhely egészíti ki, mely még további helyekkel bővíthető. A főépület - a szellemi élet központja - műhelyei és kiállító terei révén az alkotó folyamatoknak és egyben a művek bemutatásának is helyt ad. E mindenki számára nyitott terek a turista látogatók és az érdeklődő komáromiak fogadását is biztosítja. A szerény léptékű új épületek a főbejárat közelében az alkotókat és a látogatókat egyaránt kiszolgáló étteremmel, kávézóval, valamint az alkotókat és a látogatókat is befogadó szálláshelyekkel egészítik ki a Nemzetközi Művészeti Központ erődbeli megújuló tereit.

Az erőd körüli vizesárok csónakázó tóként megújulva szórakoztatja majd a látogatókat. A Csillag Erőd egykori holokauszt állomás jellegű használatának állandó kiállítás és különleges műalkotás állít emléket.

A Nemzetközi Művészeti Alkotóközpont  a tervezők szemével:

A Csillag erőd hasznosításakor elsődleges fontosságúnak tekintettük, hogy az épület a XIX. század haditechnikai építészetének jeles képviselője, a “világörökség várományos” Komáromi erődrendszer egyik magyarországi eleme. A műemlék hangulatának megőrzése, a hely hadiépítészeti karakterének megtartása volt a célunk.
A Csillag Erődben Nemzetközi Művészeti Központ és Bentlakásos Alkotóház kerül kialakításra, mely teret ad az alkotó és a látogató közönség találkozására. A tervpályázati kiírásnak megfelelően lehetővé teszi nemzetközi jelentőségű és nagyságú, különböző témájú konferenciák, alkotótáborok, fesztiválok megrendezését is.

Az alkotóközpont két fő funkcionális részre oszlik:

1. Egyik a közösségi terek sora, ahol összejövetelek, kiállítások, előadások és az étkezés is történik. Ide a város lakói és a turisták szabadon, bármikor bemehetnek. Az új kávézó terét alkalmassá tettük nemzetközi alkotótáborok központi rendezvényei, előadások, konferenciák, kiállítások megrendezésére. A tér megosztható, ezzel lehetővé teszi kisebb különálló szekciók kialakítását, akár időszakosan külön funkcióval, mint pl. filmklub, felolvasó est, stb.

2. A másik fő funkcionális csoport maga a “residence house” program, mely biztosítja a művészek nyugodt, elmélyült munkavégzését. Műtermek számára jórészt az erőd főépületének helyiségeit használtuk fel, melyek alkalmas teret biztosítanak a zavartalan alkotásra. A sokféle igényt támasztó műtermeket, stúdiókat, próbatermeket mobil belső szerkezetük teszi jól használhatóvá, emellett könnyen átalakíthatóvá is.

Ezektől elszeparáltan, a külső gyűrűben, az új lakóegységek előtt fedett nyitott műtermeket is kialakítottunk.
A hazai és külföldi művészek szálláshelyeit a bástyákban található helyiségekben alakítottuk ki, ezeket komfortosítottuk úgy, hogy az eredeti állapot ne sérüljön és bármikor visszaállítható legyen.
Az erőd “kertjének” rendezésekor a “military landscape” jelleg megőrzésére, a lődombok, az eredeti rézsűk megtartására törekedtünk.
A kertet állandó, szabadtéri kiállítótérként, szoborparkként képzeltük el, melynek folyamatosan bővülő gyűjteményét az itt dolgozó művészek alkotásai gazdagítják.
A szobrok, installációk elhelyezésénél figyelembe vettük az erőd lőréseiből feltáruló látványképeket, képkivágásokat is. A főépület körüli kert bástyaöblei alkalmasak kiállítások rendezésére, ideiglenes sátortáborok elhelyezésére.